Skip to main content

Dana 10. ožujka 2022. medijima smo dostavili priopćenje u kojem smo ukazali na nepravilnosti u radu Županijske uprave za ceste Karlovačke županije. Sljedećega dana, na Županijskoj skupštini Karlovačke županije, naš vijećnik Dubravko Golubić je pozvao županicu da zbog navedenih propusta smijeni Upravno vijeće ŽUC-a

Tom je prigodom županica odgovorila da su u tijeku policijski izvidi i da zbog tajnosti postupka ne može u javnosti ništa komentirati te prepušta tijelima javnog progona da obave svoj dio posla. 

Smatramo da je, bez obzira na policijsku aktivnost, već i činjenica (na koju smo javno ukazali!) da je Služba za nadzor radnih odnosa Državnog inspektorata 4. siječnja 2022. jasno izrekla da uvjeti natječaja za izbor ravnatelja ŽUC-a od 2. kolovoza 2021. nisu u skladu s čl. 20 Statuta ŽUC-a, trebala biti dovoljna za javni istup županice. Ali nije!

A ni to nije sve!

Sada želimo upoznati javnost s još jednim natječajem u ŽUC-u; još jednom u nizu natječaja provedenih u klasičnoj režiji ŽUC-ovog kadrovskog trijumvirata: ravnatelj – savjetnik ravnatelja i savjetnik za pravne poslove. 

Ovoga puta radi se o radnom mjestu savjetnika ravnatelja. 

Kronologija tog skandaloznog izbornog postupka je sljedeća! 

Dana 11. srpnja 2021. Županijska skupština Karlovačke županije je, nakon što mu je istekao mandat, imenovala dotadašnjeg ravnatelja Stjepana Turkovića za vršitelja dužnosti ravnatelja ŽUC-a, do izbora novog ravnatelja. 

Dana 25. kolovoza 2021. taj isti v. d. ravnatelj, Stjepan Turković, je raspisao natječaj za radno mjesto savjetnika ravnatelja, te se i osobno javio kao kandidat za to raspisano i očito neophodno radno mjesto. 

Prema Statutu ŽUC-a ravnatelj “vodi postupak i odlučuje o izboru kandidata pri zapošljavanju u Županijsku upravu za ceste, te provodi postupak ostvarivanja prava i obaveza s temelja rada zaposlenika”.

Dana 1. listopada 2021. stupila je na snagu odluka Županijske skupštine Karovačke županije o razrješenju dotadašnjeg v. d. ravnatelja Stjepana Turkovića i imenovanju Darka Bebića za novog ravnatelja ŽUC-a. 

I gle čuda, istoga dana, 1. listopada 2021., okončan je i natječaj za savjetnika ravnatelja. Toga je dana novoizabrani ravnatelj Darko Bebić potpisao odluku o izboru Stjepana Turkovića za vlastitog savjetnika te je odluka objavljena na internetskim stranicama ŽUC-a. 

U odluci je pritom navedeno da su se na natječaj  za savjetnika prijavila dva kandidata, a nakon razmotrenih prijava i uvida u dokumentaciju, 17. rujna 2021.,  obavljen je razgovor s kandidatima

Prema ranije spomenutoj odredbi Statuta ŽUC-a koja propisuje da ravnatelj vodi postupak pri zapošljavanju, logično zaključujemo da je tadašnji v. d. ravnatelj Stjepan Turković vodio postupak izbora za savjetnika ravnatelja, te je obavio razgovor s kandidatima koji su se prijavili za radno mjesto njegova savjetnika. Također zaključujemo da je Stjepan Turković obavio i razgovor sa samim sobom, zaključio da je on najbolji od prijavljenih kandidata i pripremio odluku o odabiru samoga sebe za savjetnika novoga ravnatelja. Odluku nakon tako “studiozno provedenog natječaja”, novoizabrani ravnatelj Darko Bebić je potpisao odmah, bez dvojbe, već prvoga dana na radnom mjestu ravnatelja ŽUC-a.    

Doista, ni velike komedije intrige ne mogu nadmašiti HDZ-ov smisao za farsu!

I nakon činjenice da je novi ravnatelj ŽUC-a Darko Bebić već prvi dan svoga mandata potpisao nakaradnu i skandaloznu odluku o izboru Stjepana Turkovića za vlastitog savjetnika, županica Furdek Hajdin i dalje razmišlja o tome treba li smijeniti Upravno vijeće ŽUC-a i čeka da se završe policijski izvidi. 

Dok čeka, upozoravamo je i na to da prema Zakonu o ustanovama, ustanovom upravlja upravno vijeće, a ravnatelj organizira i vodi rad i poslovanje ustanove. Međutim, u Statutu ŽUC-a je navedeno da županijskom upravom upravlja ravnatelj, što je protivno Zakonu o ustanovama. Takav Statut je, nažalost, dobio i suglasnost osnivača, Karlovačke županije, kojoj očito nije sporno to što Statut ŽUC-a nije u skladu sa Zakonom o ustanovama, ili to naprosto ne žele znati? 

Čekajući odgovore na postavljena pitanja,

Možemo! Karlovac