Skip to main content

Pitanje vijećnika Dobriše Adameca na sjednici Gradskog vijeća 2.12.2021. upravnom odjelu za gospodarstvo i pročelnici Peris:

“Znamo da je IT industrija zadnjih godina stvarno industrija sa najvećim i najbržim razvojem. U Hrvatskoj je isto tako prepoznata kao industrija pokretač, stalno čitamo o tvrtkama koje postižu uspjehe, imaju dobar standard rada, nose priliku za zapošljavanje, dobre plaće, upravo ono što zapravo ljudima treba za privući ih u neki grad. A kao primjere možemo navesti na primjere Novske koja se specijalizirala za gaming edukacije i Lipik koji ima centar za umjetnu inteligenciju i privlači ljude iz cijele Hrvatske.

U Karlovcu koliko znamo se ne dešava ništa. Ljude iz IT-a u Karlovcu zanima što je konkretno Grad Karlovac u mandatu gradonačelnika Mandića u zadnje 4 godine, učinio za podršku razvoja IT industrija na području Karlovca. Konkretne mjere!”

Odgovor pročelnice Peris:


Hvala vam lijepa, dobra večer svima ili dobar dan. Evo probat ću odgovoriti na pitanje koje je gospodin vijećnik postavio dakle ICT sektor je u kroz potpore male vrijednosti za gospodarstvenike i poduzetnike na području grada Karlovca kontinuirano imao mjeru programa proširenja ili unapređenja IT djelatnosti i komercijalizacije inovativnih proizvoda u proizvodnji ili u usluzi. Također tijekom trajanja pandemije koja nas prati od ožujka prošle godine uključujući i ostale djelatnosti dakle tako ICT sektor je bio tijekom te krizne situacije oslobođen komunalnog plaćanja komunalne naknade. Nije se naplaćivalo korištenje gradskih prostora za poduzetnike koji su boravili i koristili gradske prostore za svoje poslovanje. Također moram priznati da je i zona gornje Mekušje koja je sada napravljena i u koju su ušli prvi novi stanari, ostavljaju još uvijek prostor i za ICT djelatnost koja je tamo kao jedna parcela oslobođena za upravo za takvu vrstu djelatnosti. Isto tako grad Karlovac je predvidio i novu zonu kod Selca koja upravo predviđa i djelatnosti sa dodanom vrijednosti za koju vjerujem da će i ICT sektor moći prepoznati. Ono što također treba naglasiti da je protekle dvije godine grad Karlovac izuzetno puno ulagao u digitalizaciju i implementaciju Smart rješenje gdje smo naravno intenzivno surađivali u primjeni aplikacije koje sada primjenjujemo kao grad Karlovac sa ICT poduzetnicima sa područja grada Karlovca. Evo, ne znam da li je potrebno još nešto dodatno u brojčanom smislu pripremiti.


Iz odgovora je vidljivo da se za ICT sektor u Gradu Karlovcu ne poduzima ništa. Sve navedeno u odgovoru su mjere koje vrijede za sve poduzetnike. Ciljano za poticanje ICT sektora u Gradu Karlovcu u zadnje se 4 godine nije radilo ništa.