Skip to main content

Reagiranje karlovačke lokalne grupe Možemo! na odluku o zamjeni novčane naknade za novorođenče paketom pomoći nepoznatog sadržaja i nepoznatih proizvođača i dobavljača

Možemo! Karlovac protivi se najavljenoj odluci Karlovačke županije da naknadu za novorođeno dijete u iznosu od 1500 kuna zamijeni paketom opreme iste vrijednosti. Isplata ove naknade olako je privremeno obustavljena od 1. travnja odlukom bivšeg župana Jelića, njen povratak najavljuje se kao poboljšanje, a ustvari se radi o štetnoj odluci.

Paketi opreme za novorođenče koje je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar najavila na sjednicama Županijske skupštine ne mogu biti adekvatna zamjena za financijsku pomoć. Prema onome što javnost može doznati iz dožupaničinih objašnjenja, paket koji se planira dodjeljivati za djecu rođenu od 1. listopada sadržavat će proizvode čija je korist za većinu obitelji upitna. Trajnija oprema za novorođenčad čuva se unutar obitelji, često se i posuđuje, a kao i higijenske potrepštine, potrebnu ju je pripremiti prije rođenja djeteta i svakako prije nego što budu zadovoljeni formalni uvjeti na dodjelu paketa – prijava novorođenčeta, podnošenje zahtjeva i dodjela paketa. Osim toga, izbor opreme za novorođenče stvar je životnog stila (platnene ili jednokratne pelene, više ili manje kozmetike, vlažne maramice ili voda). 

Dožupanica Hajsan Dolinar u svom je obrazloženju spomenula istraživanje potreba roditelja, ali javnost još nije saznala detaljnije ništa o tome tko je i kako ispitao te potrebe. Pitamo se tko uopće  može znati individualne potrebe i prilike? Zašto nekome gurati tetra pelene ako ih ima dovoljno od starije djece, prijatelja i rodbine, a nedostaje mu autosjedalica za još jedno dijete u obitelji? Autosjedalica je zakonski obavezna i ima rok trajanja (ako niste znali). Ili kolica? Kome je problematično ako mama i tata kupe stolicu za hranjenje ili 4-5 metara drva. Zar grijanje nije za dijete? 

Postupak nabave – oko tisuću paketa vrijednosti 1500 kuna s popustom – mora biti proveden transparentno i u skladu sa zakonskom procedurom. Dožupanica Hajsan Dolinar ističe da su odabrani proizvodi domaće proizvodnje, čime sugerira da je izbor već izvršen, a javnost ima pravo znati koji će proizvođač ili dobavljač time ostvariti profit. Pozivamo stoga Županiju da objavi detaljne podatke i dokumente vezane uz najavljenu odluku.

U konačnici, ako već vladajući u Županiji nisu dovoljno socijalno osjetljivi i ne znaju pametnije raspolagati proračunskim sredstvima, onda neka barem u posljednjoj godini mandata ne čine veću štetu i ostave roditeljima mogućnost da i dalje sami nabavljaju što je njihovu djetetu potrebno.