Skip to main content

Da. Znao je. Naš županijski vijećnik Dubravko Golubić sve objašnjava.

Gradonačelnik Karlovca gospodin Damir Mandić ne govori istinu kada izjavljuje (citiram): „Ne mogu prihvatiti tu tezu da je sve namješteno i sumnjivo. Mi smo reagirali nakon što su nas upozorili novinari. Je li nas netko trebao prije upozoriti?, odgovorio je protupitanjem i naglasio da ni 2018. vijećnici nisu otišli do kraja i o vjerodostojnosti Polićeve potvrde provjerili na sudu.“ – kraj citata.

Nije istina da gospodin gradonačelnik nije bio upozoren na neregularnost ovog izbora gospodina Polića za direktora „Čistoće“.

Na 17. sjednici prethodnog saziva Gradskog vijeća Grada Karlovca održanoj 11. listopada 2018. godine gradonačelniku sam postavio pitanje o regularnosti ovog izbora  i upozorio  sam na   činjenicu da se protiv gospodina Polića vodi kazneni postupak.  Također sam tražio od gradonačelnika da smijeni nadzorni odbor „Čistoće“  i poništi izbor gospodina Polića za direktora „Čistoće“.  Zapisnik sa ove sjednice Gradskog vijeća više se ne može vidjeti na stranicama Grada Karlovca, međutim ja ga još uvijek posjedujem, i ako ga treba gradonačelniku ili nekom drugom, mogu im ga dostaviti.

Osim toga, lokalni, ali i nacionalni i mediji su još tijekom 2017. godine  izvještavali o ovom slučaju, pa su npr. „Večernji list“ od 19. listopada 2017. objavio članak „Pet ljudi i pet klubova optuženo za pranje novca u RK Karlovac, a „Jutarnji list“ je u dva navrata: 1. i 17. prosinca 2017. godine objavio članke na tu temu.

Osim toga, gradonačelnik gospodin Mandić je 19. listopada 2017. dao izjavu KAportalu iz koje citiram sljedeće „S cjelokupnom situacijom o provođenju istrage, kao gradonačelnika, upoznao me Tomislav Polić, a kao predsjednika GO HDZ-a grada Karlovca, Dubravko Strnić. Shodno tome imao sam informacije o provođenju istrage“ – kraj citata.

Prema tome, pitam se još jednom:  je li gospodin Mandić bio na vrijeme upozoren na postojanje kaznenog postupka protiv gospodina Polića? Odgovor je: naravno da je bio upozoren i da je znao cijelu situaciju.

Na tvrdnju da gradski vijećnici 2018. godine „nisu otišli do kraja i o vjerodostojnosti Polićeve potvrde provjerili na sudu“ također imam odgovor: nakon sjednice Gradskog vijeća 11. listopada 2018. godine izvršio sam u „Čistoći“ uvid u natječaju dokumentaciju i tamo našao Uvjerenje poslovni broj: Su-Ukp-6650/2018 izdano 06.09.2018., u kojem  se navodi „da se protiv Tomislava Polić NE VODI KAZNENI POSTUPAK za kaznena djela koja se provode po službenoj dužnosti“. Na navedenom uvjerenju postoji „Broj zapisa: 2018-15-5048-6650“ i „Kontrolni broj: 0e04c-31167-7070a“ pomoću kojeg se na stranicama Ministarstva pravosuđa mogla provjeriti točnost ovog uvjerenja. Provjerio sam po ovom broju zapisa i kontrolnom broju ovu potvrdu i dobio identično uvjerenje kakvo se nalazilo u natječajnoj dokumentaciji gospodina Polića. Prema tome, nije istina ni to da ja kao gradski “vijećnik nisam išao do kraja i o vjerodostojnosti Polićeve potvrde provjerio na sudu“. Provjerio sam potvrdu suda na stranicama Ministarstva pravosuđa koje mi je potvrdilo da je potvrda točna.

Nakon toga sam 13. listopada 2018. poslao upit Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu u kojem sam im detaljno opisao slučaj i naveo da u natječajnoj dokumentaciji postoji uvjerenje da se protiv gospodina Polića ne vodi kazneni postupak. Također sam zatražio da mi odgovore je li ovo „uvjerenje“ istinito i vjerodostojno, te im naveo da ukoliko ovo uvjerenje nije istinito ili vjerodostojno da podnosim kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe zbog izdavanja lažnog uvjerenja.

ŽDO mi je odgovorilo da ovaj predmet nije u njihovoj nadležnosti, a ODO je u šturom dopisu Broj: K-DO-742/2015 od 26. studenog 2018. AG/AG potpisanog od zamjenice općinske državne odvjetnice odgovorilo da je ODO „s danom 05. veljače 2018. podiglo novu ispravljenu optužnicu protiv…“ osoba koje su već od ranije javno poznate. Također su naveli da ista još nije postala pravomoćna.

Usprkos tome što sam u tom svom dopisu od 13. listopada 2018. također zatražio da se podigne kaznena prijava protiv osobe koja je omogućila izdavanje lažnog uvjerenja, ODO me nikada nije upoznalo s tim je li pokrenulo kakvu istragu i pokrenulo kaznenu prijavu.

Zbog toga sam još jednom 14. siječnja 2019. podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja Državnom odvjetništvu RH u Zagrebu u kojem sam opširno opisao slučaj. Do sada sam u tri navrata pisao požurnice i pitao o stanju predmeta, međutim, nikakvog odgovora još nemam.

Prema tome, gospodine Mandić, nije istina da niste bili upozoreni na činjenicu da gospodin Polić nije smio dobiti uvjerenje o nekažnjavanju, nije istina da ste do tog saznanja došli tek kad vas je gospođa novinarka Marijana Čikić iz RTL Potrage prošli tjedan upozorila na postojanje kaznenog djela i neispravnost uvjerenja o nekažnjavanju, a nije istina ni to da ja kao gradski vijećnik „nisam otišao do kraja“.

Ja sam iznio činjenice, a neka me netko demantira ako nešto od navedenog nije istina. Građani grada Karlovca nisu glupi i sami će moći donijeti određene zaključke.

U Karlovcu, 12.11.2021.

Dubravko Golubić
bivši gradski vijećnik, a sada
županijski vijećnik izabran s liste Možemo!