Skip to main content

Na raspravi o Prijedlogu proračuna Grada Karlovca za 2023. godinu predložili smo osam amandmana. Amandman za poboljšanje infrastrukture za osobe s invaliditetom nam je usvojen u potpunosti a amandman kojim smo tražili povećanje iznosa satnice za pomoćnike u nastavi samo djelimično.


Predložili smo povećanje sredstava na aktivnosti Ostale nepredviđene intervencije u gradu i utrošiti ih na poboljšanje prometne infrastrukture za osobe s invaliditetom.  

Konkretno predlažemo ugraditi zvučnu signalizaciju za slabovidne osobe na semaforima obilježenim prijelazima na pozicijama koje su potrebne po prioritetima građana s invaliditetom te dodavanje horizontalne signalizacije za slabovidne osobe prije zebrom označenih prijelaza.

?
Amandman je prihvaćen!
Želimo popraviti lokacije u gradu koje je potrebno unaprijediti za kretanje osoba s invaliditetom a prioritetne lokacije je potrebno definirati u suradnji sa udrugama osoba s invaliditetom.


Pomoćnici u nastavi rade odgovoran posao podrške učenicima s poteškoćama u razvoju u svladavanju školskih zadataka. No njihov posao obuhvaća i puno više, pružaju i psihološku pomoć i emotivnu potporu i fizički pomažu da djeca s poteškoćama u razvoju mogu pohađati redovnu školu. Iako neki taj posao rade 10 godina i više, status im je iznimno nesiguran. Plaćeni su samo dok traje školska godina, plaćeni su po satu a svake godine se iznova javljaju na natječaje.

?
Amandman je usvojen djelomično s malim povećanjem satnice s 25 na 27 kuna. Mislimo da je ovo povećanje nedovoljno i ostavlja pomoćnike u nastavi na satnici koja je niža od najniže studentske satnice. Iz Gradske uprave su obrazložili kako za pomoćnike u nastavi odvajaju i za božićnicu i regres na što smo odgovorili kako se ljudima treba pošteno platiti njihov rad plus poreze i doprinose. Neoporezive isplate poput božićnice i regresa su dobrodošli, ali nisu i ne mogu biti zamjena za plaću!

?
Željeli smo da se Karlovac nađe među gradovima koji su ove godine zbog iznimno važne uloge koji pomoćnici u nastavi imaju u procesu odgoja i obrazovanja, ali i zbog golemog rasta životnih troškova, pomoćnicima u nastavi osigura povećanje satnice koje će im omogućiti dostojanstvo rada. Nastavit ćemo se boriti za prava pomoćnika u nastavi.


Cilj uvođenja izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje je pripremiti i osnažiti učenike za preuzimanje svjesne, odgovorne i aktivne uloge u društvu. Briga za javno dobro, osjetljivost za probleme u zajednici, solidarnost i spremnost na osobni doprinos rješavanju problema.

?
Dok veliki broj gradova već osnažuje mlade kroz Građanski odgoj ili uvođenje novih programa za osnaživanje mladih za sudjelovanje u životu zajednice vladajući u gradu Karlovcu se tome opiru. Mislimo da ovim kašnjenjem nepovratno gubimo zamah a štetu koja se već vidi još više ćemo osjetiti u godinama koje dolaze.

?
Ovaj amandman smo već predlagali i nastavit ćemo ga predlagati.


Socijalni program Grada Karlovca se u planu za 2023. smanjuje za čak 20% i iznosi 79,39% sredstava koja su bila dostupna u 2022. godini.
Drugim rebalansom proračuna za 2022. godinu na ovaj program bilo je raspoređeno 696.263,87€ a u planu za 2023. je predviđeno 552.790,00€ – 143.473,00€ manje.

?
Godina 2022. je obilježena ratom u Ukrajini, poremećajima tržišta, visokim rastom cijena energenata i inflacijom. Za 2023. godinu prognoze nisu ništa bolje. U ovom trenutku smanjivati iznos za socijalnu skrb je potez koji je jednostavno neobjašnjiv i grub.

?
Predali smo dva amandmana kojima predlažemo vraćanje sredstava nazad u gradski program za socijalnu skrb. Mislimo da se bogatstvo zajednice mjeri najsiromašnijim dijelom zajednice a ne najbogatijim pojedincima.


Javno dostupan registar gradske imovine je garancija dobrog upravljanja nekretninama. Isto vrijedi i za registar imovine koja je u postupku povrata.

?
Karlovačka gradska vlast da pruža neobjašnjiv otpor objavljivanju Registara nekretnina Grada Karlovca. Trebali bi biti dostupni i podaci o nacionaliziranoj imovini kojom Grad Karlovac upravlja, a koja je u procesu povrata vlasnicima. Radi se ovdje i o vrijednim poslovnim prostorima u Zvijezdi i drugdje koji propadaju jer Grad Karlovac ili ne ulaže ništa ili ulaže samo minimalno, a s druge strane nije spreman obeštetiti zakupce koji se odluče sami obnoviti poslovne prostore koje imaju u najmu.

?
Nastavit ćemo se boriti za transparentost podataka i bolje upravljanje gradskim nekretninama.


Dugotrajna gradnja sustava zaštite od poplava, njegov nelogičan slijed gdje se najvažnija faza (retencija uz kanal Kupa-Kupa i kanala Kupa-Kupa) ostavlja za kraj otvorili su pitanja o pojedinim kritičnim mjestima koje stanovnici primjećuju i dojavljuju ali se njihov glas nedovoljno vrednuje.
Predlažemo napraviti analizu utjecaja kritičnih dijelova projekta Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja na život stanovnika u gradu Karlovcu.

?
Grad, kao zainteresirana strana i zastupnik interesa svih građana i građanki, želi neovisnu stručnu analizu na projekt Hrvatskih voda – posebno na detalje koji idu na uštrb kvalitete života stanovnika – tzv. protupoplavni i obrambeni zidovi projektirani izvan samog sustava, nasipi na područjima na kojima nikada nije bilo poplave, pozajmišta najvrednijeg poljoprivrednog zemljišta i uzimanje materijala plodnog tla za gradnju nasipa, ukidanje lokalnih prometnica zbog izgradnje nasipa i niz drugih upitnih elemenata sustava.

?
Hoće li se stvari promijeniti do iduće poplave?

Poučna staza Kozjača propada godinama. Staze su uništene i mehanizacijom i raznim vozilima a ostaci ostataka tabli i oznaka samo su tužan podsjetnik na vrijednu ideju i izvedbu ove staze.

?
Smatramo  da je grad Karlovac dužan participirati u proširenju i održavanju poučne staze Kozjača jer upravo ovu stazu između ostalog navodi u Strategiji razvoja turizma grada Karlovca 2012-2020 kao element snage u postojanju turističke infrastrukture.

?
Željeli bi svim građankama i građanima koji pohode Kozjaču ponuditi obnovljenu i proširenu poučnu stazu. A novouređena staza privukla bi i novi broj stanovnika na ovu ljekovitu rekreaciju.