Tko smo mi?

Lokalnu grupu Karlovac političke platforme Možemo! čine članovi stranke i platforme Možemo! te entuzijasti, aktivisti i simpatizeri koji imaju viziju Karlovca kao modernoga, naprednoga grada koji će biti ugodan dom za lijep i dostojanstven život svim svojim građanima.

Svojim djelovanjem želimo stvoriti uključiv i empatičan grad koji kvalitetu života osigurava SVIMA, grad koji brine za svoje najslabije – starije građane, socijalno i ekonomski ugrožene, sugrađane s invaliditetom. Želimo stvoriti grad lakog i ugodnog poslovanja u kojem gradske službe nisu prepreka već podrška i partner. Planiramo razvoj koji je održiv, infrastrukturu koja će odolijevati klimatskim promjenama i ublažavati njihov učinak.

U Karlovcu ćemo te ciljeve i vrijednosti realizirati kroz četiri glavna stupa našeg lokalnog programa, a to su: ljudi, karlovački parkovi i zelenilo, karlovačke rijeke i karlovačka kulturna baština.

 

Na prvom mjestu su nam LJUDI i njihove ekonomske, obrazovne, socijalne i kulturne potrebe. Sve što se može činiti s lokalne razine za osiguranje radničkih prava i radničkog standarda, za dostupno stanovanje, za kvalitetno i moderno obrazovanje, za zdravstvenu i socijalnu skrb te slobodno kulturno i umjetničko djelovanje bit će dio naših politika. 

Karlovački parkovi i gradsko zelenilo, njihovo održavanje i sadnja novih zelenih površina važan su dio kvalitete života i naslijeđa našega grada koji ćemo razvijati i nadograđivati.  

Karlovačke rijeke, naše ljepotice, potrebno je pripremiti i osigurati od učinaka klimatskih promjena, ali i pretjerane te neadekvatne izgradnje na njihovim obalama. Također, planiranu gradnju štetnih i nepotrebnih hidroelektrana na njihovim obalama potrebno je zaustaviti, takve nove planove ograničiti.

Kulturna baština Karlovca, a posebno stare kuće, jesu biti ili ne biti svake gradske politike, a, nažalost , nijedna dosadašnja gradska vlast se nije pokazala doraslom tom izazovu. Plan kojim ćemo u deset godina obnoviti kuće koje je moguće obnoviti, srušiti one koje nije moguće obnoviti i osigurati dovoljno prostora za gradnju novih objekata na oslobođenim parcelama predstavlja dugo čekano rješenje bolne točke Karlovca. Uz to, osigurat ćemo pravnu potporu gradske vlasti u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i insistirati na javno dostupnim digitaliziranim konzervatorskim uvjetima koji će biti jednaki za sve.

Ipak, prvi je preduvjet za ostvarenje svih dobro osmišljenih politika osloboditi grad klijentističkog, ucjenjivačkog i podložničkog načina funkcioniranja. Gradska samouprava mora postati pružatelj usluga vrhunske kvalitete, koji će život svojim sugrađanima učiniti laganim i ugodnim, a poslovanje efikasnim i učinkovitim.

Karlovac je sada kao čamac privezan za obalu lancima straha, cinizma, malodušnosti i beznađa, koji su uglavnom rezultat načina vladavine jedne stranke. Jedino će raskidanje toga lanca osloboditi glas ucijenjenih građana i njihovu energiju dovoljnu za pokretanje grada u smjeru razvoja za 21. stoljeće.

Karlovac MOŽE bolje i Karlovac zaslužuje više!